Račun
Poteka avtorizacija ...
×
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Čiščenje odpadne vode

    Če bomo skrbeli za naše mikrobne prijatelje,
    bodo oni skrbeli za našo prihodnost.

    David Peternon

Anaerobno biološko čiščenje


Anaerobna stopnja

Tri gnilišča so namenjena anaerobni razgradnji primarnega in sekundarnega blata ter muljem, v enem gnilišču pa poteka anaerobna razgradnja higieniziranih biološko razgradljivih tekočih odpadkov. Skupni volumen gnilišč je 7.200 m3.

V gniliščih brez prisotnosti kisika pri temperaturi okoli 39 °C in zadrževalnem času 30 dni poteka anaerobna razgradnja organske snovi v bioplin. Na prvi stopnji poteka kislinska faza hidrolize, kjer se organska snov razgradi do kratkoverižnih maščobnih kislin. Sledi metanogena faza, kjer se maščobne kisline pretvorijo v bioplin.

Nastali bioplin se skladišči v plinohramu, pregnito blato pa se strojno zgošča na centrifugi do okoli 30 % suhe snovi. Zgoščeno blato se pred odvozom na končno odstranjevanje skladišči na deponiji. Voda ali centrat, ki je produkt centrifugiranja, pa se črpa v zalogovnik in nato v proces deamonifikacije.

BIOPLIN je mešanica okoli 65 % metana, 34 % ogljikovega dioksida in 1 % ostalih plinov. Proizvedeni bioplin se iz plinohrama preko plinovoda vodi v kolono z aktivnim ogljem, kjer se očisti nečistoč, kot so silicijeve snovi, topila in sulfid. Bioplin se nato porabi na bioplinskih motorjih za proizvodnjo električne energije v višini nad 90 odstotkov lastnih potreb in vso potrebno toplotno energijo za procese. Pri proizvodnji presežne količine električne energije se ta odda v omrežje. Presežna količina bioplina se sežge na bakli.

Gnilišča in plinohram
Dehidrirano blato
Plinohram

Print Friendly

O nas

JP CČN Domžale-Kamnik d.o.o.
Študljanska 91, 1230 Domžale, Slovenija
01/ 72 46 500
info@ccn-domzale.si

Povezave

© 2024 JP CČN Domžale - Kamnik. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica